Klimatsmarta tomater?

Enligt en rapport som presenterades av Svenska Naturskyddsföreningen i maj 2008 har koldioxidutsläppen från svensk tomatodling minskat med 65% på två år!!! (Från 2,7 kg CO2/kg tomat 2006 till 0,94 kg CO2/kg tomat.) De bedömer nu att vi med gott samvete kan äta dessa tomater. Utsläppen motsvarar de för frilandsodlade spanska tomater. KRAV-tomater från både Sverige och Spanien är ett ännu bättre klimatval.

Fortfarande kan det dock vara bra att påminna sig om att utsläppen med 0,94 kg CO2/kg tomat ska jämföras med 0,2 kg CO2/kg morot. Vi bör alltså äta bra mycket mer morötter än tomater. Så vida vi inte odlar hemma förstås! (Tyvärr växer det väldigt dåligt i Vällingträsket. Inte så kostigt - efter denna klimatsmarta vinter är våra fingrar orange!)

I rapporten har man enbart undersökt svenska tomatodlare. Det finns alltså ingen kunskap ännu om utsläppen för svensk växthusodlad gurka och sallad.